MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją....
fot. Helin Loik-Tomson/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Ziemniaki

Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

Zobacz również

Piękne ostrowczanki w wiosennych strojach. Podoba się Wam ich styl? [ZDJĘCIA]

NOWE
Piękne ostrowczanki w wiosennych strojach. Podoba się Wam ich styl? [ZDJĘCIA]

Opole wraca do tradycji biegania. Ulicami miasta znów przebiegnie półmaraton.

NOWE
Opole wraca do tradycji biegania. Ulicami miasta znów przebiegnie półmaraton.

Polecamy

Nowe poradnie leczenia uzależnień w Łódzkiem. NFZ zawarł umowy z 10 placówkami

Nowe poradnie leczenia uzależnień w Łódzkiem. NFZ zawarł umowy z 10 placówkami

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować