Wszak czyste ekologicznie owoce, "nie poganiane" w okresie dojrzewania przy pomocy chemicznych "dopalaczy" to to, o czym marzymy na co dzień, co chcielibyśmy mieć pod ręką odwiedzając zarówno osiedlowy sklepik, jak i supermarket.
Kolejne etapy prac brane są pod lupę w czasie regularnych spotkań Komitetu Sterującego projektu, którym przewodniczy kierownik projektu dr Lidia Sas Paszt, prezentowane podczas spotkań sadowników oraz - w jak najbardziej przystępnej formie - wycieczkom smakoszy, chętnie odwiedzających Instytut.
Projekt realizowany jest w głównej mierze przez konsorcjum dwóch partnerów: Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach i Uniwersytet Medyczny w Łodzi.
Realizację 5-letniego projektu o akronimie EkoTech Produkt rozpoczęto wiosną ubiegłego roku. Badania współfinansowane są przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Działania 1.3. Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, Poddziałanie 1.3.1. Głównym celem projektu jest poprawienie efektywności ekologicznej produkcji owoców i materiału szkółkarskiego trzech najważniejszych, pod względem gospodarczym, w Polsce gatunków roślin sadowniczych - jabłoń, wiśnia i truskawka.
Zadania stojące przed pracownikami Instytutu i współpracującymi z nimi naukowcami to m.in. rozwój innowacyjnych środków produkcji dla ekologicznej produkcji owoców i materiału szkółkarskiego. Dokonywać się to będzie poprzez - trudne czasem do zrozumienia przez laików - opracowanie inokulów mikoryzowych i bakteryjnych, biostymulatorów dolistnych i doglebowych wzbogaconych mikrobiologicznie, kompostu i substancji ochronnych również wzbogaconych mikrobiologicznie.
Rzecz również w tym, by ulepszyć ekologiczne technologie produkcji w sadach i na plantacjach truskawki. Istotne jest również pracowanie nowych maszyn i urządzeń technicznych. Badania mają pozwolić także na ocenę wpływu innowacyjnych środków produkcji i zastosowanych technologii na jakość i trwałość przechowywanych owoców oraz potwierdzić ich prozdrowotne właściwości.
Oceny prozdrowotnych właściwości owoców dokonuje się u wybranej grupy konsumentów. Instytut nie jest oderwany od finansowych realiów - pod uwagę brana jest także ekonomiczna ocena zastosowania w praktyce opracowanych technologii i biopreparatów.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?