MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Choć pomarańczowe owoce jarząbu pospolitego (Sorbus...
fot. HOerwin56/Pixabay

Wyglądają apetycznie, ale mogą zabić! Tych owoców nie zbieraj. Zobacz, jak rozpoznać dzikie owoce, które są trujące lub szkodliwe

Jarzębina

Choć pomarańczowe owoce jarząbu pospolitego (Sorbus aucuparia) są surowcem do wytwarzania przetworów, warto pamiętać, że spożywane na surowo są szkodliwe. Występujące wtedy objawy to zaburzenia żołądkowo-jelitowe związane z działaniem przeczyszczającym surowca, a także czerwona wysypka na ciele rozszerzenie źrenic i zaburzenia świadomości. Gotowanie jarzębiny niweluje te działania.

Zobacz również

„Wszystkie matki na herbatki” czyli kolejna odsłona Soboty w muzeum  25 maja

„Wszystkie matki na herbatki” czyli kolejna odsłona Soboty w muzeum 25 maja

70. ORLEN Memoriał Kusocińskiego otworzył sezon wielkich wydarzeń

70. ORLEN Memoriał Kusocińskiego otworzył sezon wielkich wydarzeń

Polecamy

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu

HIT DNIA
Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu